—
FIFA:n MM-kisakriisi
Teksti: Joakim Ståhlstedt
Kuvat: fifamuseum.com
Verkkotaitto: Akseli Haataja
Hei, Jokke tässä! Olen aiemminkin monta kirjoitelmaa väsännyt tähän Valoa!-lehteen. Nyt tartun aiheeseen, jollainen on minulle hyvin tuttu, olenhan ollut valtaosan elämääni innokas jalkapallon seuraaja.
Aihe on tämän kirjoitelmankin työstämisen aikaan todella paljon polemiikkia aiheuttanut kautta jalkapalloa seuraavan maailman. Kirjoitelmani kertoo siitä, että kuinka suoraan sanoen spedeilevä järjestö kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on ollut pitkän aikaa historiansa aikana, ja näyttää olevan sitä tulevaisuudessakin.
Kansainvälisen jalkapalloilun kaikkein suurin huipputapahtuma, FIFA World Cup eli jalkapalloilun miesten MM-turnaus, on jalkapallon ystäville maailman suurin juhla. Tulevaisuuden isännyyskysymykset ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä ja epäilyksiä. Vuoden 2030 MM-kisojen isännyys on suunniteltu melkoisen monimutkaiseksi, kun kolme maata ja niiden yhteistyö otetaan huomioon. Länsieurooppalaiset Espanja ja Portugali ja pohjoisafrikkalainen Marokko ollaan äänestetty kisojen isäntämaiden kolmikoksi.
Mutta samalla toisella puolella maapalloa Etelä-Amerikassa sijaitsevat Argentiina, Paraguay ja Uruguay ovat todellisina kisojen avajaisisäntiä. Ne isännöivät kolmea turnauksen ensimmäistä ottelua kotimantereellaan. Tuolloin tullee MM-kisojen alkamisesta kuluneeksi tasan sata vuotta, kun kesän 1930 päivinä Uruguayn tasavallan pääkaupungin Montevideon kentillä turnaus sai alkunsa.
FIFA:n MM-isäntävalinnat ovat herättäneet vahvaa kritiikkiä vuosikymmenten varrella. Vuonna 1934 pidettiin kisahistorian toiset MM-kisat Benito Mussolinin ja samalla fasistipuolueen hallitsemassa Italiassa, vuonna 1978 Argentiinassa pelattiin MM-futista sotilasdiktatuurin ollessa voimassa ja vuoden 2018 kesällä Vladimir Putinin johtama autoritaarinen Venäjä oli MM-isäntänä.
Kaiken huipuksi todella pikkuruinen, mutta samalla todella öljyrikas Qatar isännöi viime vuoden 2022 marras- ja joulukuun aikana MM-kisoja. Varsinkin nuo viimeksi mainitut jalkapalloilun MM-kisat Qatarissa herättivät aivan valtavaa polemiikkia kautta maailman ja vieläpä monta vuotta ennen kisojen alkamista.
Sekava ja usein poliittinen päätöksentekoprosessi ei edistä jalkapallon parasta. Vaikuttaa siltä, että isäntämaiden määrä, järjestelmän sekavuus ja poliittiset intressit vaikuttavat valintoihin enemmän kuin itse jalkapalloilun etu. FIFA:n järjestönä tulisi harkita selkeämpiä ja avoimempia kriteerejä tulevien isäntämaiden valinnassa.
Bahrainilainen FIFA:n varapresidentti ja Saudi-Arabian MM-kisojen isännöinti
FIFA:n korkein varapresidentti Salman bin Ibrahim Al Khalifa on Bahrainista, ja hänen synnyinmaansa on hyvin läheisissä väleissä erittäin synkän ihmisoikeusrikkomusten listan omaavan Saudi-Arabian kanssa. Saudi-Arabia on ilmaissut todella vahvan sekä samalla avoimen kiinnostuksensa järjestää MM-kisat näillä näkymin 2030-luvun aikana.
Saudi-Arabian pitkäaikainen toive saada jalkapalloilun MM-kisat maahansa on nostanut monenlaisia äänenpainoja esiin, ja useille ihmisille kautta maailman tuon suuren jalkapalloilun suurtapahtuman järjestäminen Saudi-Arabian tapaisessa valtiossa tuntuu monista pelkältä irvailulta ihmisoikeuksien kansainvälistä arvostamista kohtaan.
On esitettykin ajatuksia sen suhteen, että Saudi-Arabia koittaa noin suuren tapahtuman järjestämisen kautta niin sanotusti valkopestä valtionsa monin paikoin todella ala-arvoista mainetta. Itse asiassa tätä kirjoitelmaa työstäessäni Saudi-Arabia sai vuoden 2034 MM-kisojen isännyyden käytännössä vailla vastaehdokkaita todella hämäräperäisissä olosuhteissa. Tämä on jälleen kerran eräs esimerkki FIFA:n harjoittamasta spedeilystä organisaationa MM-isännyyksien järjestämisen saralla.
Ei ole siis mikään ihme, että todellista someraivoa tuollainen säätäminen herätti kautta jalkapalloilua seuraavan maailman, kun ottaa lisäksi huomioon Saudi-Arabian synkän maineen valtiona etenkin todella monien länsimaalaisten silmissä.
FIFA:n halu järjestää 100-vuotiskisat Etelä-Amerikassa
FIFA:n pyrkimys järjestää 100-vuotiskisat Etelä-Amerikassa on historian valossa hyvinkin perusteltu asiantila, sillä Etelä-Amerikka on perinteisesti ollut jalkapallohullua maailmankolkkaa ja koti monille todella legendaarisille pelaajille.
Koko mantereen viimeisin MM-isännöinti oli jättiläismaa Brasilian hoidettavana vuonna 2014. Uudelleenisännöinti Etelä-Amerikassa päin tällä lyhyellä aikavälillä saattaa olla järin kimuranttikin tilanne, koska yksikään muu CONMEBOL:n eli Etelä-Amerikan jalkapalloliiton jäsenmaa kuin Brasilia ei kykene kykenee yksinään järjestämään jalkapalloilun MM-kisoja tämän ajan maailmassa. Vain Brasilia pystyy vastaamaan FIFA:n hyvinkin korkealle kohotettuihin vaatimuksiin kisaisännyyden suhteen.
Tuota taustaa vasten siis on hyvin ymmärrettävää, että vuonna 2030 MM-kisojen kolme ensimmäistä ottelua pelataan Etelä-Amerikassa, eli siis Argentiinassa, Paraguyassa ja Uruguayssa. Itse pidän tuota järjestelyä monella tapaa typeränä. Miksi noin ajattelen?
Koska todella pitkien, toisin sanoen Atlantin valtameren ylittävien lentomatkojen ohella Etelä-Amerikassa on tuolloin kesäkuun aikaan talviaika. Samaan aikaan kisojen pääasiallisissa isäntämaissa Espanjassa, Portugalissa ja Marokossa on vuoden kuumin aika. Yli 40 asteen hellepäiviä on noissa kolmessa maassa usein havaittu kesäajan päivinä. Tuolloinen lämpötila on perin epäterve jalkapallon pelaamiseen minkään syyn nojalla.
On tärkeää, että jatkossa isäntämaat, oli niitä vain yksi taikka useampia, valitaan huolellisen toiminnan tuloksena ja ilman liiallisia toistoja samassa maanosassa. Tämä onkin ollut FIFA:n vahva päämäärä halki vuosikymmenten väsäämänsä rotaatiojärjestelmän kautta.
Pieni OFC ei oikein voi isännöidä ja suuri AFC todellakin haluaisi
Maailmalla kovin vähän juuri mitään mielenkiintoa ja huomiota herättävällä ja FIFA:n urheilumielessä kaikkein heikkotasoisimmalla maanosaliitolla, Oseanian jalkapalloliitolla eli OFC:llä, on käytännössä ylitsepääsemättömiä haasteita järjestää etenkään yksinään MM-kisat vihoviimeisenä FIFA:n maanosaliittona. Lähes kaikki sen jäsenmaista ovat melkoisen pieniä saarivaltioita Tyynen valtameren avarilla merillä, ja vain yhden sen jäsenmaan, Uuden-Seelannin, väkiluku ylittää edes yhden miljoonan.
Tästä syystä monet väkiluvultaan hyvinkin suuret Aasian jalkapalloliitto AFC:n jäsenmaat, kuten äsken jo mainittu Saudi-Arabia sekä Kiina ja Pohjois-Korea, ovat ilmaisseet kiinnostuksensa jalkapalloilun MM-kisojen isännöintiin joskus tulevaisuudessa, ehkäpä jo 2030-luvulla.
Vaikka sitten tuolla vuosikymmenellä nähtäisiinkin vain yksi MM-turnaus Aasian mantereella, niin varmaankin tulevina vuosina ja vuosikymmeninä MM-kisoja Aasiassa päin nähdään. Onhan siellä päin maailmaa monia väkiluvultaan suuria maita, joilta voisi hyvin isännyys onnistua jonain päivänä ja vuotena.
Tämä herättää kysymyksiä siitä, millainen isäntämaa valitaan millekin MM-turnaukselle tulevaisuudessa, kun kerran hakijamaiden mahdollinen luettelo vaikkapa vuoden 2034 taikka 2038 MM-kisoja ajatellen herättää monissa maailman ihmisissä pääasiassa ikäviä mielleyhtymiä. On tärkeää, että isäntämaaksi valitaan maa, joka pystyy järjestämään turvallisen, menestyksekkään ja jalkapallon ystäviä yhdistävän turnauksen, eikä kiistanalaisuuksia ja polemiikkia aiheuta tuo valtio ainakaan suuria määriä.
FIFA:n halu palauttaa MM-kisat Eurooppaan
FIFA on jo pitkään pyrkinyt tuomaan MM-kisat takaisin Eurooppaan, ja nimenomaan siis valtioon, jolla on maa-aluettaan yksinomaan Euroopan mantereella. Eurooppa on jalkapalloilun keskus hyvin monella tavalla ja kotimanner monille huippupelaajille. Haasteena vain on se, että vain harva Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n jäsenmaa pystyy yksinään järjestämään MM-kisat.
FIFA on asettanut hyvin korkeat minimivaatimukset MM-kisojen isännöinnin suhteen. Jopa Euroopan tapaisellaa taloudellisesti erittäin vauraalla mantereella vain harva UEFA:n jäsenmaa on kykenevä kisat yksinään järjestämään. FIFA on niin monin paikoin hankalassa tilanteessa järjestönä, jonka keskus on vieläpä Euroopan keskiosissa Sveitsissä. Jalkapalloilun MM-kisojen pelaaminen yksinomaan sen kotimantereella olisi oikein mainio juttu FIFA:n näkökulmasta tarkasteltuna, sitä on hankalaa epäillä.
FIFA:n maineen tahrautuminen korruption, spedeilyn ja lahjonnan kautta
FIFA on valitettavasti tahrannut maineensa korruption ja lahjonnan syytöksillä. Nämä väitteet ovat heittäneet varjon maailman suosituimman pallopelin ylle. On tärkeää, että FIFA toimii avoimesti, läpinäkyvästi ja rehellisesti. Maailmanlaajuisesti rakastettuun urheiluun eli jalkapalloiluun liittyvä arvokisojen järjestelytoiminta tulisi kautta maailman olla esimerkki eettisestä toiminnasta. FIFA:n on työskenneltävä kovasti palauttaakseen uskottavuutensa ja maineensa. Nykytermein sanottuna spedeilyä paljon FIFA on lähimenneisyydessään harjoittanut organisaationa ja melkoinen työsarka edessä sillä on siivota maineensa kunniallisemmaksi.
FIFA:n tulevaisuus ja sen päätökset isäntämaiden valinnassa ovat kriittisiä jalkapalloilun tulevaisuuden kannalta katsottuna. Toivotaan, että tulevaisuudessa FIFA järjestönä kuuntelee kritiikkiä, lopettaa spedeilyn, ja pyrkii luomaan reilut ja avoimet pelisäännöt kaikille maille. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, mainio ajanviete sekä intohimon kohde hyvin monille ihmisille kautta maailman. Tuollaisen valtaisan suosion ylläpitäminen vaatii oikeudenmukaista ja tasapuolista isäntämaan valintaprosessia.
Jos muuten englannin kielen ymmärtäminen sujuu hyvin, niin alla olevissa kahdessa YouTube-videossa on tuhti annos asiaa liittyen FIFA:n spedeilyyn, joista alimmainen julkaistiin tämän kirjoitelman työstämisen aikaan. Nämä videot toimivat tämän tekeleeni lähdemateriaaleina monin paikoin:
HITC Sevens – Why The 2030 World Cup Is Already A Complete Mess
HITC Sevens – How Saudi Arabia BOUGHT The FIFA World Cup
SANASTO: (omaan boksiinsa)
On tarpeen selittää sanaston keinoin, että mitä tässä kirjoitelmassa esillä olevat monet termit oikein merkitsevät. Tuossa alla selitystä monta näette:
FIFA – Fédération internationale de football association = Kansainvälinen jalkapalloliitto, MM-kisojen pääjärjestäjätaho viime kädessä.
Spedeily = Naurunalaiseksi itsensä tekeminen. On syntynyt terminä liittyen vuonna 2001 syyskuussa kuolleen suomalaisen viihdelegenda Pertti Pasasen lempinimeen Spede.
Maanosaliitto = FIFA:n alaisuudessa oleva jalkapalloliitto, johon kuuluu yleensä yhteen samaan mantereeseen kuuluvia valtioita. Tärkein MM-kisat järjestävä toimija heti isäntä valtion tai -valtioiden jälkeen.
AFC – Asian Football Confederation = Aasian jalkapalloliitto
CONMEBOL – Confederación Sudamericana de Fútbol = Etelä-Amerikan jalkapalloliitto
OFC – Oceania Football Confederation = Oseanian jalkapalloliitto, jonka jäsenmaat ovat kaikki Tyynen valtameren saarivaltioita.
UEFA – Union of European Football Associations = Euroopan jalkapalloliitto, johon Suomi kuuluu jäsenmaana FIFA:n jäsenyyden ohella.
Rotaatiojärjestelmä = FIFA:n kehittämä järjestelmä, jossa vuorovuosin, siis neljän vuoden välein, MM-kisojen isännyys kiertää maanosaliitosta toiseen. Tällä estetään etenkin se, ettei vaikkapa Euroopassa pelata kaksia MM-kisoja peräkkäin (tämä tapahtui viimeksi vuosina 1954 ja 1958).
Uusimmat Valoa!-lehden jutut
- Galleria: Luonto voittaa
- Muuten menee ihan o.k.
- Mitä työelämä on?
- Alppien rinteillä
- Minean kuvagalleria
- Soikkoratamo
- Taika Iinattiniemi – Galleria
- Miten tunteet tuntuvat kehossa?
- Tekoäly mullistaa median sisällöntuotannon?
- Suomalaisen elokuvaneuvoksen vuosikymmenet
- Pääkaupunkiseudun joukkoliikennevälineiden TOP5
- Harrastukset elämänlaatua nostamassa