Hyppää sisältöön

Taide, tie tunteisiin  

Media, Valoa! -lehti

Teksti: Heikki Krook 
Kuva: Laura Heiskanen

Puhuttiinpa sitten musiikista tai kuvataiteesta, on mielestäni selvää, että ne ovat edelleen olemassa, koska ne herättävät mielenkiintoa ihmisten keskuudessa. Tuo kiinnostus taidetta kohtaan kumpuaa tunteista. Siinä missä öljyvärimaalauksen värien kontrasti vetoaa tietyllä tavalla tunteisiin, voidaan havaita vaikutus. Taulua katsova ihminen, oli hän sitten taiteen harrastaja tai ihan tavallinen tallaaja, kokee jotain vaikuttavaa sisällään ja pyrkii omista lähtökohdistaan ymmärtämään taiteilijan näkemystä tai jopa omaa sisintään. Kuvataiteen avulla, jopa pelkästään katselemalla, voi tutustua itseensä sen tunnetilan ja oivalluksen välityksellä, joka kuvasta nousee mieleen. 

Mustavalkoisen hahmon silmissä loistaa keltaiset valot

Musiikin yhteys tunteisiin perustuu puolestaan kuuloaistin välittämän informaation herättämään sisäiseen kokemukseen. Instrumentaalimusiikki, jossa ei ole ollenkaan sanoja vaikuttaa tunnetilaan ja sitä käytetään elokuvissa korostamaan valkokankaalla tai televisiossa näkemiemme tilanteiden vaikuttavuutta. Musiikki esittää tarinan riippumatta siitä onko musiikin ohessa sanoitus vai ei. Monet ihmiset vaikuttuvat tarinoista, jotka koskettavat herkästi omaa kokemuspohjaa. Sanoitus usein syventää tuota vaikutusta. 

Teatteri- ja elokuvataide kuvaavat ihmiskohtaloita ja niiden antama opetus kulminoituu kokemustarinoihin. Kokemustarinat ovat kiinnostaneet ihmisiä kautta aikojen. Niiden avulla samaistutaan tarinan kertojaan ja laajennetaan omaa näkemystä. Teatterissa ja elokuvissa saadaan kokea monta kokemustarinaa samanaikaisesti, kun roolihahmojen kuvitellut kohtalot kietoutuvat toisiinsa. 

Taide on pohjimmiltaan aistien kautta välittyvää informaatiota, jonka tehtävänä on viihdyttää tai kauhistuttaa, mutta myös herättää tunteita ja oivalluksia. Ihmisen aivot prosessoivat kaiken aistien vastaanottaman informaation ja siksi informaation välittäminen on aina myös vallankäyttöä. Parhaimmillaan taide on silloin kun se tyydyttää yleisön tarpeen kasvaa ihmisenä. Taide voi vaatia suorittamista tai tuoda vastaanottajansa mukavuusalueelle. Taide voi satuttaa, mutta myös herättää toivoa. Taiteessa on ihmisyyden kaikki osatekijät yhdistettynä yksilön näkemykseen. Taide antaa tilaa olla juuri sellainen kuin olet. 

Uusimmat Valoa!-lehden jutut