Hyppää sisältöön

Turvallisemman tilan periaatteet Mielettömän valon toiminnassa

Mieletöntä valoa toimii Sosped-olkkarissa yhdessä Kulttuuripaja Kuplan kanssa. Sosped-olkkarissa on käytössä yhteiset turvallisemman tilan periaatteet, jotta kaikilla olisi hyvä olla. Olemme tutustuneet eri paikkojen turvallisemman tilan periaatteisiin, käyneet yhteistä keskustelua ja luoneet omat periaatteemme. Niiden tekoon ovat osallistuneet Mielettömän valon osallistujat ja työntekijät sekä Kuplan kävijät, vertaisohjaajat ja työntekijät.

Turvallisemman tilan periaatteet:

1. Kunnioitetaan toistemme henkilökohtaista tilaa

Kunnioitetaan toistemme rajoja. Ei kosketa, jos toinen ei halua. Ei kysellä asioista, joista toinen ei halua puhua. Jokaisella on vapaus määritellä itse omat rajansa. Jos keskustelu tuntuu kuormittavalta voi sanoa turvasanan Sininen kurpitsa, niin vaihdamme keskustelun aihetta. Turvasanan käyttöä ei tarvitse perustella. 

2. Ei oleteta, tutustutaan

Tutustutaan toisiimme avoimin mielin. Ei tehdä oletuksia toistemme sukupuolesta, iästä, seksuaalista suuntautumisesta, kulttuuritaustausta, ulkonäöstä tai arvomaailmasta. 

3. Ketään ei syrjitä

Kaikki ovat tervetulleita. Ketään ei syrjitä sukupuolen, ihonvärin, uskonnon, poliittisen suuntautumisen tai muun ominaisuuden vuoksi. Ei hyväksytä mihinkään ihmisryhmään kohdistuvaa vihapuhetta. 

4. Välitetään ja kuunnellaan

Jokainen ihminen on arvokas ja ansaitsee tulla huomatuksi. Moikataan aina kun joku tulee tai lähtee. Kutsutaan kaikki mukaan toimintaan. Annetaan rauha niille, jotka haluavat olla rauhassa. Pyydetään anteeksi ja korjataan toimintaamme, jos toimitaan toista kohtaan loukkaavasti. 

5. Kaikilla on vapaus olla oma itsensä

Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on. Jokainen saa kokea, tuntea ja ajatella asiat omalla tavallaan, kunhan muistaa kunnioittaa myös muiden vapautta ja rajoja. Jokainen voi osallistua toimintaan sen hetkisen toimintakyvyn mukaan, eikä omaa oloa ole velvollinen selittämään muille. 

6. Ollaan selvin päin

Olkkarissa ollaan aina selvin päin, eikä Olkkariin myöskään tuoda päihteitä. Ei fiilistellä eikä ihannoida päihteiden käyttöä. Asiallinen keskustelu päihteistä on ok. 

7. Kaikilla on oikeus yksityisyyteen 

Kunnioitamme toistemme oikeutta yksityisyyteen. Jokainen voi turvallisesti jakaa omasta elämästään sen verran kuin haluaa. Emme kerro muiden asioita eteenpäin. Jokaisella on oikeus päättää ihmissuhteistaan. Kunnioitetaan tätä oikeutta myös sosiaalisessa mediassa.

8. Ollaan kohteliaita kaikille

Harrastamme huumoria, jolle kaikki voivat nauraa ja joka ei halvenna tai nolaa ketään. Emme naura toisen virheille. Tahdomme toisillemme hyvää. Toisen toiminnasta saa huomauttaa asiallisesti. Olemme kaikki keskeneräisiä. Meillä on lupa kokeilla, erehtyä ja onnistua.