Hyppää sisältöön

LIVE: Mielettömät messulähetykset 2023

Live, Media, Mieletön messuradio, Radio, Video

Mieletön messuradio

Kuuntele kaikki Mielettömän messuradion haastattelut soittolistalta:

Jos upotus ei toimi, niin voit kuunnella ohjelmat suoraan Spotifysta.

Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -mediatoiminta on jo monena vuonna tuottanut Mielenterveysmessuille oman popup-radionsa, niin nytkin! Tämä radio tunnetaan nimellä ”Mieletön messuradio”. Valon osallistujat pystyttivät studionsa Mielenterveyden keskusliiton toimistoon kahdeksi päiväksi, ja tekivät kaksi tuntia suoraa ohjelmaa kumpanakin päivänä. Ohjelma on alusta lähtien Mielettömän valon toimittajien ja teknikoiden tekemää.

Tämän vuoden lähetyksessä oli kymmenen haastattelua. On kolmen jutun sarja opiskelijoiden tiukentuvasta taloudellisesta tilanteesta ja sen vaikutuksesta mielen hyvinvointiin, kokemustarina yhteisöjen vaikutuksesta toipumisessa, asiantuntijahaastatteluja muun muassa epävakaasta persoonallisuushäiriöstä ja työhönvalmennuksesta sekä paljon muuta!

Haastatteluja rytmittivät originaalit juonnot sekä Valon toimituksen käsin poimima raikas musiikki. Tänä vuonna yhteistyökumppanina juttujen tekemisessä olivat Kulttuuripaja K-35:n mediatoiminta ja juonnoissa mukana Koala-toiminta.

Mieletöntä valoa – just sun media!

Messuradio kuultiin myös Lähiradion taajuudella 100,3 MHz. Löydät tarkemmat ohjelmat ja linkit tallenteisiin alta.

Mielettömät messulähetykset esitettiin suorina Mielenterveysmessuilta 21.-22.11.2023. Tutustu Mielenterveysmessuihin osoitteessa https://events.liveto.io/events/mielenterveysmessut

MESSUSTUDIO tiistai 21.11. kello 9.00-10.00

Jos upotus ei toimi, niin voit katsoa LIVEnä tai tallenteena täältä: https://livestream.com/accounts/10509659/messustudio-2023-tiistai

Messustudion avaa mielenterveyskysymyksiin erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija Jenny Rostain vieraanaan Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Aleksi Lysander keskustelemassa sodasta, rauhanturvaaja- tai kriisinhallintatehtävistä sekä sodasta palanneiden miesten sopeutumisesta arkeen.

Ken Eklöfin kanssa keskustellaan aiheesta miesnäkökulmasta masennuksesta sekä päihteistä ja miten liikunnan avulla niistä päästiin eroon.

Katso Tiistain Messustudion lähetys LIVEnä tai tallenteena.MESSURADIO tiistai 21.11.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa LIVEnä tai tallenteena täältä: https://livestream.com/accounts/10509659/mieleton-messuradio-2023-tiistai

Tiistain messulähetyksen juontavat Anni Roihuvuo ja Eero Isopahkala. Tätä on luvassa:


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella sen suoraan Spotifysta.

Kalju keski-ikäinen mies katsoo lempeästi suoraan kameraan

Klo 12:10 Tunnelmat Mielenterveysmessujen ensimmäisenä päivänä

Kaksipäiväisen Mielettömän messuradion haastattelujen sarjan jo perinteisesti aloittaa Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakka. Olavin tunnelmia meille kartoittaa toimittaja Jani Välimäki Mieletöntä valoa -mediatoiminnasta.
Toimittaja: Jani Välimäki, Mieletöntä valoa -mediatoiminta
Vieras: Toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakka, Mielenterveyden keskusliitto

Olavin haastattelun voi katsoa myös videona osoitteessa: https://youtu.be/AFKIqZAHkeg?si=Zja38HrBRiaN_cWy

Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Hymyilevä mies katsoo kameraan

Klo 12:30 Opiskelijoiden mielenterveys

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö. Se tarjoaa opiskelijoille ja opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen. Se tekee myös vaikuttamistyötä mielenterveysystävällisen opiskeluarjen puolesta ja mielenterveysongelmien normalisoimiseksi.  Nyyti ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tommi Yläkangas kertoo ohjelmassa opiskelijan yhä kurjistuvasta arjesta ja sen vaikutuksista mielenterveyteen.
Toimittaja: Iines Laukkanen, Kulttuuripaja K-35
Vieras: Vaikuttamistyön asiantuntija Tommi Yläkangas, Nyyti ry.


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Kuvassa lukee Kulttuuripaja KAJO

Klo 13:00 Mikä tukee mielen hyvinvointia?

Sosped-säätiön Kulttuuripaja Kajossa Mikkelissä järjestetään erilaisia maksuttomia ryhmiä, joissa musisoidaan, taiteillaan, kirjoitetaan, valokuvataan, liikutaan, pelataan, keskitytään hetkeen tässä – vain luovuus on rajana! Kulttuuripaja on monelle syy nousta ylös aamuisin, rento ajanviettopaikka ja mahdollisuus kokeilla ja oppia uutta. Toiminta on suunnattu 18-35 -vuotiaille, jotka haluavat vahvistaa mielen hyvinvointia luovan yhdessä tekemisen kautta.
Ohjelmassa kulttuuripaja Kajon kävijät pohtivat, mitkä asiat heidän mielen hyvinvointiaan tukevat.
Ohjelmat tekijät: Kulttuuripaja Kajon kävijät


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Nainen katsoo kameraan hieman hymyillen

Klo 13:20 Digitaaliset riippuvuudet: kun mielihyvä muuttuu ongelmaksi

Digimaailman eri toiminnot, esimerkiksi netti- ja konsolipelit sekä sosiaalinen media tuottavat meille mielihyvää ja auttavat irrottautumaan arjesta. Niihin voi kuitenkin syntyä riippuvuus. Kuinka riippuvuus syntyy, milloin pitää olla huolissaan? Mistä voi saada apua? Millaista apu on? Sosped-säätiön Digitaalisten riippuvuuksien toiminnot eli Digipelirajaton ja Somerajaton tarjoavat matalan kynnyksen tukea ongelmalliseen digipelaamiseen ja somenkäyttöön. Tämän lisäksi niin Digipelirajaton kuin Somerajatonkin tuottavat tietoa ja ammattilaiskoulutuksia sote- ja nuorisoalan ammattilaisille. Näistä teemoista meille kertoo Sosped-säätiön Digitaalisten riippuvuuksien päällikkö Terhi Mustonen.
Toimittaja: Akseli Haataja, Mieletöntä valoa -mediatoiminta
Vieras: Päällikkö Terhi Mustonen, Digitaaliset riippuvuudet, Sosped-säätiö


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Henkilö katsoo suoraan kameraan

Klo 13:40 Mielenterveys ja opiskelun leikkaukset

Kulttuuripaja K-35:n toimittaja Iines Laukkanen haastattelee Globaalin kehitystutkimuksen maisteriopiskelija Havu Laaksoa, joka osallistui Helsingin 19. syyskuuta alkaneeseen yliopiston päärakennuksen valtaukseen. Valtauksella opiskelijat tahtoivat ilmaista vastalauseensa budjettiriihessä suunniteltuja, opiskelijoiden hyvinvointia heikentäviä leikkauksia vastaan ja saivat pian tuekseen oppilaitoksia ympäri maan.
Toimittaja: Iines Laukkanen, Kulttuuripaja K-35
Vieras: Globaalin kehitystutkimuksen maisteriopiskelija Havu Laakso


MESSUSTUDIO keskiviikko 22.11.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa LIVEnä tai tallenteena täältä: https://livestream.com/accounts/10509659/messustudio-2023-keskiviikko

Messustudion toisen päivän juontaa Nina Tuittu ja hänen johdollaan keskustellaan mielenterveyden haasteista sekä ratkaisuista. Keskustelemassa ovat kansanedustaja ja somevaikuttaja Ville Merinen (@terapeuttiville) sekä mielenterveysaktivismi Koala-ryhmän Iida Riikinsaari ja Moona Karhu.

Nuorista, mielenterveydestä ja työelämästä on keskustelemassa Kuntoutussäätiön erityisasiantuntija Tove Lassenius.

Valokuvaaja Kaisu Saikku kertoo kokoamastaan taidenäyttelystä Siskoni. Taiteilija. Skitsofreenikko.

Katso Keskiviikon Messustudion lähetys LIVEnä tai tallenteena.


MESSURADIO keskiviikko 22.11.

Jos upotus ei toimi, voit katsoa LIVEnä tai tallenteena täältä: https://livestream.com/accounts/10509659/mieleton-messuradio-2023-keskiviikko

Keskiviikon messulähetyksen juontavat Emma Lehtovuori ja Eero Isopahkala. Tätä on luvassa:


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Nainen juo kahvia ja hymyilee kameraan

Klo 12:10 Työhönvalmennuksen avulla töihin?

Sami Nyberg haastattelussa on työhönvalmentaja ja Niemikotisäätiön Valtti valmennuksen vastaava ohjaaja Emma Heikkinen. Heikkinen esittelee Valtti valmennusta sekä sen tarjoamia matalan kynnyksen palveluja täsmätyökykyisille. Valtin palveluissa voidaan huomioida yksilölliset tarpeet ja toiveet ja tarjolla onkin palveluita yksilövalmennuksesta ryhmävalmennukseen. Työhönvalmentajan palveluita on mahdollista hyödyntää myös työsuhteen aikana, jolloin se myös tukee työssä jaksamista.
Toimittaja: Sami Nyberg, Kulttuuripaja K-35
Vieras: Ohjaaja Emma Heikkinen, Valtti valmennus, Niemikotisäätiö


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Nainen seisoo seinää vasten ja katsoo hymyillen kameraa

Klo 12:40 Yhdenvertaisuus kuuluu myös opiskelijoille

Yhteiskuntapolitiikan opiskelija ja köyhyysaktivisti Linnéa Partanen osallistuu aktiivisesti yliopistopolitiikkaan. Haastattelussa hän kuvailee eriarvoisuuden kasvun vaikutuksia opiskelijoiden mielenterveyteen ja opiskelumahdollisuuksiin. Aikaisemmin hän on ollut mukana kehittämässä muun muassa eriarvoisuuden vaikutuksia kuvaavaa peliä, jossa yksilöiden sattumalta saamat haasteet ja mahdollisuudet tulevat näkyväksi. Partanen haluaa vaikuttaa eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseksi ja yhdenvertaisempien mahdollisuuksien edistämiseksi poliittisin keinoin. Yhdenvertaisuuteen kuuluu hänen mukaansa esimerkiksi opiskelijoiden toimeentulon turvaaminen.
Toimittaja: Iines Laukkanen, Kulttuuripaja K-35
Vieras: Linnéa Partanen, yhteiskuntapolitiikan opiskelija ja köyhyysaktivisti


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Diakoni seisoo asunnotomien yö-paidassa olevien mallinukkejen edessä ja hymyilee

Klo 13:00 Mielenterveys diakoniatyössä

Ohjelmassa haastatellaan Lohjan seurakunnan johtavaa diakonia Anna Heleniusta aiheesta “mielenterveyden näkyvyys diakoniatyössä”. Ohjelmassa käydään läpi sitä, mitkä seikat luovat ihmiselle toivoa, mikä on hyvä mielenterveys sekä miten mielenterveystyön tukitoimia hyödynnetään diakoniatyössä. Lisäksi tuiki tärkeä asia on avun hankkiminen sekä yhteen kuuluminen erilaisten ihmisten kanssa.
Toimittaja: Mervi Elina Piispanen, Kulttuuripaja K-35
Vieras: Anna Helenius, johtava diakoni, Lohjan seurakunta, diakoniatyö


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Nainen katsoo lähikuvassa ohi kamerasta

Klo 13:20 Epävakaa persoonallisuushäiriö

Toimittaja Petra Virtasen vieraana on psykiatrian erikoislääkäri, kognitiivinen psykoterapeutti Maaria Koivisto. Haastattelussa Koivisto selventää, mitä termillä ”epävakaa persoonallisuushäiriö” tarkoitetaan. Häiriön ilmenemismuodot ovat yksilöllisiä, mutta Koivisto käy läpi sen yleisimpiä ilmenemismuotoja. Haastattelussa keskustellaan myös siitä, miten epävakaata persoonallisuushäiriötä voidaan hoitaa niin, että toipuminen on mahdollista ja sitä, miten läheiset voivat olla toipujan tukena.
Toimittaja: Petra Virtanen, Mieletöntä valoa -mediatoiminta
Vieras: Psykiatrian erikoislääkäri, kognitiivinen psykoterapeutti Maaria Koivisto


Jos upotus ei toimi, voit kuunnella haastattelun suoraan Spotifysta.

Klo 13:40 Yhteisön voima kuntoutumisessa

Toimittaja Maiju Niemelän vieraana on Itä-Helsingin Kulttuuripaja Kuplan tuore vertaisohjaaja Mira-Pauliina eli Mipa. Hän avaa elämänsä solmukohtia, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Pitkään jatkuneesta koulukiusaamisesta alkaneet mielenterveyden haasteet ovat varjostaneet Mipan elämänpolkua ja luoneet negatiivista minäkuvaa. Vaikeinakin aikoina yhteisöt, joihin Mipa on kuulunut, ovat auttaneet jaksamaan – viimeisimpinä Klubitalo ja Kulttuuripaja Kupla.
Toimittaja: Maiju Niemelä, Mieletöntä valoa -mediatoiminta
Vieras: Vertaisohjaaja Mira-Pauliina, Itä-Helsingin Kulttuuripaja KuplaMieletöntä valoa toteuttaa vuoden 2023 Mielenterveysmessujen Messutudion tekniikan sekä Mielettömän messuradion ohjelmiston ja tekniikan. Ihmiset tuotannon takana:


Viimeisimmät lähetykset:

 • LIVE: Mielettömät messulähetykset 2023
  Mieletön messuradio Kuuntele kaikki Mielettömän messuradion haastattelut soittolistalta: Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -mediatoiminta on jo monena vuonna tuottanut Mielenterveysmessuille oman popup-radionsa, niin…
 • Toipuminen kohti uutta – luentosarja syksy 2023
  Toipuminen kohti uutta -luentosarjassa pohditaan minuutta, elämän merkityksellisyyttä sekä suhdetta itseen, toisiin ja ympäristöön. Tällä kertaa luentosarja toteutetaan taiteen menetelmin ja…
 • Kyläradio 2023
  Kyläradio on Mielettömän valon perinteinen radio-ohjelma suorana Maailma kylässä -festivaaleilta. Festivaalit olivat ensimmäisestä kertaa uudessa sijainnissaan Suvilahdessa, jonne perustimme oman lähetystelttamme….
 • LIVE: Mielettömät messulähetykset
  Mieletöntä valoa on mukana vuoden 2022 messuohjelmassa Messustudion livetekniikan toteuttajana sekä omalla Mieletön messuradio -tuotannollaan. Messuradion yhteistyökumppanina on kulttuuripaja K-35. Löydät…
 • Mediatoimintaa kaikille -seminaari
  Mediatoimintaa kaikille -projektissa mallinnettiin ja esiteltiin haavoittuvassa asemassa oleville aikuisille suunnattua mediatoimintaa. Projektissa tuotettiin yhdessä osallistujien kanssa inklusiivista mediatoimintaa kuvaava opas,…
 • Mitä on seksuaali- ja sukupuolisensitiivisyys?
  Paneelissa keskusteltiin mm. seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuudesta sekä näihin liittyvän kasvatuksen sensitiivisyydestä. Tapahtuma järjestettiin Myllypuron Metropolian kampuksella Showroom-tilassa 11.5.2022. KATSO PANEELIN TALLENNE…
 • Katso tallenne: PANEELI – Mielenterveyden hoito ja hoitoon pääsy
  Paneeli järjestettiin 26.11.2021 ja sen voi katsoa tallenteena osoitteesta: https://livestream.com/accounts/10509659/paneeli-mielenterveyden-hoitoon-paasy-26112021/ Paneelikeskustelussa puhuttiin aikuisten mielenterveyden hoidosta Helsingissä. Paneelissa käsiteltiin hoitopolkuja, lääkehoitoa, terapiaa,…
 • LIVE: Mielettömät messulähetykset
  Mieletöntä valoa on mukana vuoden 2021 messuohjelmassa Mielettömän messustudion livetekniikan toteuttajana sekä omalla Mieletön messuradio tuotannollaan. Löydät kummankin ohjelmat ja linkit…
 • SEMINAARI: Haavoittuvassa asemassa elävät lapset ja ylisukupolvisuus
  KATSO LIVE LIVE 26.10.2021 kello 12.00-16.00 OSOITTEESSA: https://livestream.com/accounts/10509659/yhteisella-asialla-ylisukupolvisuus-26102021 Yhteisellä asialla – samalla viivalla -seminaari järjestetään tiistaina 26.10.2021 kello 12.00.-16.00Tilaisuuden teemana on…
 • KIRJA: Kukintoja sementillä
  Kukintoja sementillä – voimaannuttavat vertaiset kirja julkaistiin 17.9.2021. Ihmisten elämässä on erilaisia vaiheita. Sairastuminen on kriisi ja se saattaa muuttaa koko…