Hyppää sisältöön

Valmistuminen – uhka vai mahdollisuus?

Kirjoitukset, Kokemustarinoita, Media, Valoa! -lehti

Teksti: Janina Porkka
Kuva: Julia H.

Joulukuun puolenvälin jälkeen koulun käytävät ovat lähes tyhjiä ja kahvilakin on jo suljettu. Käyn kirjastossa palauttamassa viimeiset kirjat, jotka olin lainannut opinnäytetyöni tueksi. Opiskelukaverini saapuu koululle ja menemme aulan infopisteelle. Hetken kuluttua meillä onkin kädessämme kirjekuoret, joiden sisällä on tutkintotodistukset. Tässäkö se nyt sitten oli? Koska emme menneet toisella kampuksella järjestettävään seremoniaan, meidän osaltamme tämä olisi tässä. Iltapäivällä saan vielä onnitteluviestin sähköpostiin entiseltä ryhmänohjaajaltani.

Joulun aikaan vierailen vanhempieni luona ja vietän rauhallista aikaa perheen kanssa. Vanhempien lähtiessä töihin heti joulun välipäivien jälkeen vietän paljon aikaa yksin ja totuus alkaa paljastua. Niin – tässä se sitten oli. Ensi vuodelle ei ole juurikaan suunnitelmia. Mitä sanon valmistujaisjuhlissa ihmisille, jotka kysyvät suunnitelmistani? Valmistujaisjuhlani ovat melko pienet, mutta tunnelma on iloinen. Niille parille ihmiselle, jotka kyselevät jatkosuunnitelmistani, kerron että tutkin vielä eri vaihtoehtoja mutta pari paikkaa on jo mielessä. Juhlien jälkeen palaan kotiini kämppisten luokse ja yritän hakea töitä kiinnostavista paikoista, mutta samalla keskittyä omasta jaksamisesta huolehtimiseen.

Tyhjä ja täydentynyt kalenteri samalta kuukaudelta

Ajatuksia TE-toimiston kanssa työskentelystä

Melkein heti kun tutkintotodistus on haettu, saan puhelun TE-toimiston virkailijalta. Samalta, joka soitti jo viime viikolla, kun jätin yhteydenottopyynnön tilanteeseeni liittyen. Saan lopulta lausunnon Kelaan työttömyysetuutta varten. Koska tietyt haasteet saattavat vaikuttaa työllistymiseeni ja työkykyyni, halusin tuoda asian ilmi mahdollisimman alussa. Siirryn kuntakokeilun asiakkaaksi. Mikähän ihmeen kuntakokeilu? Kuntakokeilusta soitetaan ennen joulua ja lupaan joulun aikana laatia alustavan työllistymissuunnitelman. Suunnitelman toimittamisen jälkeen alkaa pitkä hiljaisuus kuntakokeilun suunnalta. Mitäköhän ihmettä nyt? Tapaan etsivää nuorisotyöntekijää tammikuun puolenvälin lähestyessä ja kerron, että minuun ei olla oltu joulun jälkeen yhteydessä kuntakokeilusta. Ihmetellään asiaa ja jätän yhteydenottopyynnön työkkärin sivuilta. Melko pian saankin jo ajan omalle virkailijalleni, jota olen menossa tapaamaan etsivän nuorisotyöntekijän kanssa. Ilman etsivien nuorisotyöntekijöiden tukea en todennäköisesti olisi selvinnyt yhtä hyvin kaikesta tukiasioiden selvittelystä ja viranomaisten kanssa asioinnista. Otin etsiviin yhteyttä Jodel-sovelluksen kautta jo syksyllä koska tiesin, että tulen tarvitsemaan tukea asioiden selvittämiseen.

Mistä töitä?

Yksi isoimmista kysymyksistä valmistumisen jälkeen on ollut, mistä voisin löytää töitä. Hirveästi työkokemusta minulla ei ole, mutta olen yrittänyt ”myydä” vapaaehtoistöistä tullutta osaamistani. Olenhan ollut mukana potilasjärjestön nuorisotoimikunnassa ja Mieletöntä valoa -toiminnassa, jossa olen saanut kokeilla uusia asioita ja tutustua erilaisiin ihmisiin. Kokemuksiani digikaverina toimimisesta tukea tarvitseville henkilöille en myöskään unohda. Olen opastanut ihmisille muun muassa Instagramin käyttöä tai esitellyt WhatsAppin toimintaa. Olen kuullut Paikka auki -toiminnasta, jossa halutaan työllistää vaikeasti työllistettävä ihminen vuodeksi johonkin järjestöön. Yhden Paikka auki -työpaikan hakuprosessissa olen päässyt haastatteluun asti ja jään odottamaan lopullista tulosta. Paikka kuulostaisi täydelliseltä mahdollisuudelta soveltaa käytäntöön koulussa oppimiani asioita. Toivoisin, että tämänkaltaisia työpaikkoja tulisi lisää, jotta mahdollisimman moni osaaja pääsisi töihin.

Alkuvaiheen tunnesekamelskan tasaannuttua ajatukset ovat tuntuneet selkeämmiltä. Olen päässyt työstämään ajatuksiani muun muassa uravalmennuksessa ja terapiassa. Uravalmennuksessa olen päässyt esimerkiksi tutkimaan vahvuuksiani ja unelmoimaan tulevaisuudesta. Mielettömässä valossa olen taas saanut arkeen jonkinlaista rutiinia ja ihmiskontakteja. Uskon, että lopulta löydän työn, joka sopii minulle ja jossa voin vaikuttaa itselleni tärkeisiin asioihin.

FAKTABOKSI – Sanastoa

Etsivä nuorisotyö – Etsivän nuorisotyöntekijän kanssa voi hoitaa virallisia asioita tai esimerkiksi etsiä harrastuksen. Itse pohdin etsivien kanssa työllistymisjuttuja ja olemme myös laittaneet vireille Kela-asioita kun valmistuin. Palvelu on tarkoitettu 16-28-vuotiaille. Lue lisää: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=6446

Jodel – Sovellus, jossa keskustellaan anonyymisti eri kanavilla. Eri toimijoilla kuten Kelalla ja Etsivällä nuorisotyöllä on oma kanava tai säännöllisiä kyselyhetkiä. Itse käytän Jodelia lähinnä koirakanavien seuraamiseen

Kuntakokeilu – Kuntakokeilun (työllisyyspalveluiden) asiakkaana on tietyt ihmiset, jotka ovat työttömiä. Itse olen työllisyyspalveluiden asiakkaana, koska olen alle 30. Lue lisää täältä: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/yritykset/tyollisyys/helsingin-tyollisyyskokeilu/

Teksti: Janina Porkka
Kuva: Julia H.

Lue Valoa! -lehden juttuja: