Hyppää sisältöön

Koirakaveri

Kirjoitukset, Kokemustarinoita, Media, Valoa! -lehti

Teksti ja kuvat: Liisa Uski

Piiirroskuva sähkömopoa ajavasta ihmisestä, jonka sylissä istuu koira

Koira tuo läsnäolollaan iloa ja rauhoittumista, sen lisäksi hän antaa turvaa ja tukea kaikkiin tilanteisiin, jopa sosiaalisiin tilanteisiin. Koiraan voi luottaa, eikä hän juoruile. Mikä mahtavinta, koira suhtautuu kaikkiin ihmisiin tasa-arvoisesti: koira ei välitä, onko ihmisellä joku ongelma elämässään. Koira saa ihmisen tuntemaan turvalliseksi ja vähentää ihmisen stressiä pelkällä läsnäolollaan. Lisäksi koiran kanssa voi tehdä mitä vain, esimerkiksi mennä ulos tai metsään. Hän seuraa ihmistä, minne ihminen haluaakin mennä.

Ainu

Piiros koirasta, joka syö puruluuta

Olin pitkään ahdistunut enkä keksinyt, miten pääsisin tästä olosta eroon. Ainu-koiran omistajat halusivat lähteä matkalle ja pyysivät meiltä, voimmeko ottaa Ainun meille matkan ajaksi. Suostuimme ottamaan Ainun kolmeksi päiväksi meille hoitoon. Kun Ainu tuli meille hoitoon, mielialani muuttui yhtäkkiä paremmaksi, enkä ahdistunut enää mistään. Se oli mieletöntä. Ainu toi minulle heti iloa ja turvallisen olon, eikä hän tuomitse minua.

Teimme Ainun kanssa kaikenlaista kivaa. Kävimme monta kertaa päivässä ulkona ja joskus kävelimme pitkiä matkoja. Kerran menimme Tikkurilan joelle ja minulla oli sähkömopo mukana. Silloin oli kuuma päivä, eikä Ainu enää jaksanut kävellä, joten se tuli syliini ja ajelin Ainun kanssa varovasti vähän matkaa. Oli kiva nähdä Ainun viihtyvän sylissäni. Yleensä koirat saattavat pelätä sähkömopoani, koska se on ison ja oudon näköinen. Ensin Ainu ujosteli vähän sähkömopoani, mutta pian se unohti ujostelun. Kävelimme reippaasti joelle.

Ainu vahtii koko ajan. Hän on rodultaan perhoskoira, joten Ainun luonteesta löytyy metsästysvahtiviettiä. Muistan nauraneeni paljon Ainulle ja samalla ahdistuneisuuteni hävisi kokonaan. Ihmettelin silloin, miten niin pieni koira voi vähentää niin paljon ahdistustani. Se oli aikuutta. Tuntui vaikealta luovuttaa Ainua omistajilleen. Olisin halunnut, että Ainu olisi jäänyt vielä luoksemme. Ainu on mahtava koira.

Mustavalkoinen piirros naisesta. Kuvassa tehosteena käytetty punaista ympyrää.
Teksti ja kuvat: Liisa Uski