Hyppää sisältöön

Kahdessa ruhtinaskunnassa ennen koronaa

Kirjoitukset, Kokemustarinoita, Valoa! -lehti

Teksti ja kuvat: Joakim Ståhlstedt

Terve vaan kaikille! Olen Joakim Ståhlstedt, 28-vuotias kirkkonummelainen jätkä, joka on aina tykännyt reissaamisesta. Olen ennen koronapandemian alkamista maaliskuussa 2020 ehtinyt käydä kaikkiaan 34 maassa. Tässä artikkelissa kerron tosiasiaa jos toistakin kahdesta ruhtinaskunnasta, jollaisia ei maailmassa enää monia ole. Kumpaankin maahan voi siirtyä rajanaapurinsa puolelta hyvinkin ympäristöystävällisesti. Tämä valtioiden duo on Liechtenstein ja Monaco. 

Liechtenstein 16.8.2019 

Ensiksi vien teidät Keski-Euroopan Alppien seuduille pienoiseen saksankieliseen Liechtensteiniin Sveitsin ja Itävallan kirjaimellisessa välimaastossa. Kävin siellä isäni kanssa vuokra-autolla Saksasta Itävallan kautta ajellen vierailtuamme tuon saman päivän aikana neljässä maassa kuuden tunnin sisään.  

Liechtenstein. Valtioneuvoston linna. Edessä lippuja lipputangossa, takana metsäinen vuori.
Valtioneuvoston linna Liechtensteinin itsenäisyyden 300-vuotisjuhlavuoden aikaan.  

Vauras Liechtensteinin ruhtinaskunta on nähtävyys itsessään, mutta ihmisten aineellinen hyvinvointi ei niin sanotusti hyppää silmille, jota pidän myönteisenä piirteenä. Liechtenstein on maana ja yhteiskuntana samaan aikaan hyvin nykyaikainen, mutta samalla perinteinen. Maan pääkaupungissa Vaduzissa käydessä en ihan heti tajunnut, että vain 15 prosenttia noinkin vauraan maan väestöstä asuu maaseudulla. Oli mahtavaa olla muutamaa minuuttia aiemmin kaupunkielämän sykkeessä ja sitten hetken päästä olla lähellä Alppien vuoristoa sekä Rhein-joen pintaa Liechtensteinin ja Sveitsin rajaseudulla.  

Tiesitkö, että:

Liechtenstein, näkymä Schellenbergista. Tie, taloja, puita, vuoristo.
Schellenberg-nimisen kunnan maalaismaisemaa, lähellä Itävallan vastaista rajaa.
  • Liechtenstein oli toisen maailmansodan aikana niitä aniharvoja Adolf Hitlerin johtaman Saksan rajanaapureita, joihin Saksa ei hyökännyt kertaakaan. 
  • 85 prosenttia eli selkeä enemmistö Liechtensteinin väestöstä asuu maaseudulla. 
  • Karibialla sijaitsevan Haitin saarivaltion ja Liechtensteinin delegaatiot huomasivat kesken vuoden 1936 Berliinin kesäolympialaisten avajaisten, että heillä on täysin samanlainen sinipunainen lippu. Seuraavana vuonna molemmissa maissa lippuun tehtiin selkeät symbolit sekaannusten välttämiseksi jatkossa. 
  • Liechtenstein on se maa jonka voittamalla (maalein 3-0 syksyllä 2019 Helsingin Töölössä) Suomi varmisti historiansa ensimmäisen paikkansa miesten jalkapalloilun EM-kisoihin.  Kaikki valtion koskaan saavuttamat olympiamitalit (10 kpl) on voitettu talviolympialaisten alppihiihtolajeissa. 
  • Rap-musiikin elävä legenda Snoop Dogg yritti vuokrata vuonna 2010 koko Liechtensteinin valtion musiikkivideonsa kuvauspaikaksi, mutta valtion hallitus kieltäytyi tarjouksesta. 
  • Vatikaanivaltion ohella Liechtenstein on ainoa itsenäinen Euroopan maa joka ei ole vielä kertaakaan kilpaillut Euroviisuissa. 
  • Moneen kertaan monessa yhteydessä halki historian on tämän maan nimi kirjoitettu aivan väärin. 


Monaco 4.3.2019 

Monaco. Palatsi, jonka edessä ihmisiä.
Monacon ruhtinaan tiluksia. 

Sitten mennään kaupunkivaltion ja ruhtinaskunnan yhdistelmän Monacon äveriään näköisille seuduille Välimeren läntisille rannoille. Kävin siellä lämpimän ja sään puolesta vaihtelevan päivän aikana yhdessä isäni ja kahden nuorimman velipuoleni kanssa. Maksoin Monacon alueelle matkaamisesta tasan yhden euron ja 50 senttiä bussikuskille eteläranskalaisen Nizzan satama-alueella. Matkasin Nizzasta noin 40 minuutin ajan merenrannan läheisyydessä Monacoon. Näin tuon yhden antoisan päivän aikana Monacosta hyvin monia puolia juhlintapaateista sekä Formula 1 -radasta aina japanilaisen puutarhan kauneuteen asti. 

F1-autoa esittävä patsas Monacossa.
F1 on Monacossa aina läsnä.

Monacoon mahtuu valtiona paljon muutakin kuin äveriästä elämänmenoa hienoine ja samalla kalleine kauppoineen sekä huvijahtisatamineen. Sain nähdä Monacon arkista elämää omin silmin ja jalkojeni askelin F1-radan läheisyydessä. Aiemmin mainitsemassani japanilaisessa puutarhassa käyminen oli hyvin rauhoittava hetki ympäri vuoden vilkkaan Monacon keskustassa. Elämys oli suorastaan ennakkoluuloja murtava, sillä viimeistään siinä osassa Monacoa huomasin, että siellä voi viettää myös reppumatkailijalle sopivaa lomareissua. Kun Monacoon pystyy vielä siirtymään Ranskan puolelta ihan pelkässä jalkapatikassa, voi monessa suhteessa hintatasoltaan melkoisen kallis Monaco olla myös hyvin edullinen matkanteon kohde.   

Tiesitkö, että:

Monaco. Etualalla venesatama, sitten kerrostaloja, taustalla vuori.
Ilma ei järin hyvä, näkymä sen sijaan on. 
  • Nicole Kidmanin ja Tim Rothin tähdittämässä, vuonna 2014 julkaistussa Grace of Monaco -elokuvassa Ranska, joka huolehti Monacon puolustamisesta, uhkasi Monacoa vuonna 1962 maailmanhistorian lyhimmällä sodalla. Ranska uhkasi riistää monacolaisten itsenäisyyden maiden välisten verotuskiistojen vuoksi. 
  • Monacon väestöstä 33 prosenttia on miljonäärejä eli kyseessä on todella vauras valtio. 
  • Vaikka Monaco ei ole Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n jäsenmaa niin sen jalkapallostadionilla Stade Louis II:lla on pelattu lukuisia tuon liiton alaisia jalkapallo-otteluita, kuten Ranskan Ligue 1 -pääsarjassa pelaavan AS Monacon kotiotteluita. 
  • Monacolla ei ole lentokenttää, mutta sen helikopterikentälle voi lentää suoraan Nizzan lentokentältä. Sellaisen lennon tekeminen ei ole tavalliselle työläiselle halpaa lystiä.  
  • Indonesian tasavallan ja Monacon ruhtinaskunnan liput ovat hyvin samankaltaiset. Maiden välillä on järjestetty virallisia tapaamisia samoine punavalkoisine lippuineen päivineen. Monacon ruhtinas sekä valtionpäämies, on toiminut kolmesti valtionsa lipunkantajana talviolympialaisten avajaisissa. Yhtään olympiamitalia ei nykyinen maan hallitsija ole kyennyt tuomaan urheilu-uransa aikana, kuten ei kukaan muukaan. 
  • Monacon McDonald’s-ravintola on hintatasoltaan yhtä järkevä kuin vaikkapa käynti McDonald’s-ravintolassa Helsingin Mannerheimintiellä eli inhimilliseen hintaan voi Monacossakin syödä. 
  • Lähes koko Monacon autotieverkoston voi ajaa läpi melkein minkä tahansa Formula 1 -videopelin avulla. 

Matkailu kannattaa aina 

Ennen koronapandemian alkamista kahdessa oikein mielenkiintoisessa ruhtinaskunnassa päiväseltään tuli siis käytyä. Ne ovat monella tapaa pieniä valtiota, mutta molemmista löytyy hyvin kapealta alueelta paljon ihmeteltävää. Myös maiden historiasta ja tästä päivästä löytyy hyvin monia sisältörikkaita piirteitä. Kyllä matkailu aina kannattaa, oli matkan kohde suuri tai sitten pieni valtio.  

Vetääkö veri minua tälläkin hetkellä reissun päälle vaikka vieläkin koronapandemia on todellisuutta ja muutenkin maailman tilanne on kovin hankala? Kyllä, kyllä! Reissu-Jokeksi voi minua hyvinkin kutsua ja sellainen aion jatkossakin olla, varsinkin Euroopan mantereella kulkien.  

Saa ottaa todellakin meitsistä mallia!  

 Teksti ja kuvat: Joakim Ståhlstedt

Lue lisää Valoa! -lehden juttuja