—
Kirjoittanut: Sirja Koivunen
Kuvitus: Canva
Olen kymmenen vuotta vertaistukihenkilönä soveltanut ”ravinto parantaa” -näkökulmaa psyykkisten sairauksien hoidossa. On joitakin ravintoaineita, jotka tasaavat dopamiiniaineenvaihduntaa. Niitä ovat esimerkiksi avokado, tumma suklaa, kananmunat ja banaani. Kanan lihassa on tryptofaania, joka säätelee serotoniiniaineenvaihduntaa, joka parantaa masennusta. Haluaisin, että psykiatrit ottaisivat huomioon sen, että on muitakin psykoosia tervehdyttäviä asioita kuin lääkitys. Lääkitys aiheuttaa usein verenpainetta, sydänlihaspussin tulehduksen, nivelvaivoja, ummetusta tai lääkitys lihottaa jopa hengenvaarallisella tavalla.
Haluan siis kritisoida psyykkisesti sairaiden ihmisten ylilääkitsemistä. Usein kuntoutuskodeissa ei huolehdita tarpeeksi lääkitysten sivuvaikutusten aiheuttamista fyysisistä oireista. 45-vuotias ystäväni kuoli, hänelle määrätyt noin 13 psykoosilääkettä alensivat hänen verenpainettaan lopullisesti liikaa. Valvira tutkii tätä psykiatrin hoitovirhettä. Monet psyykkisesti sairaat joutuvat taistelemaan oikeuksistaan, että otettaisiin huomioon muun muassa sydänoireilu, ja sitten kokeiltaisiin muita lääkkeitä.
Itse olen kokenut tarvitsevani aivojeni terveyden takia omega 3 – rasvahappoja eli EPA ja DHA. Ilman näitä hyviä monityydyttämättömiä rasvoja mulle voi tulla pahimmassa tapauksessa vähän niin kuin dementia -oireilua , eli ajatus katkeilee, unohdan mitä mulla oli mielessä 10 sekuntia sitten. Lähimuisti reistailee. Tähän auttaa mun kasvisruokadieetti, nykyään syön n. 4 kertaa viikossa uunilohta, auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä , seesaminsiemeniä, pähkinöitä, oliiviöljyä ja mulperinmarjoja.
Huolehdi siis sinäkin näiden hyvien rasvojen saannista niin aivosolut voivat kommunikoida toisten kanssa. Kasvisrasvat tukee aivojen välittäjäaineiden kemiallisia yhteyksiä ja psykoosilääkityksen kanssa tämä terveellinen ruokavalio pitää aivot terveenä vielä vanhuuteenkin saakka. Näin vältät muistisairaudet.
Sitten on ruvettu ymmärtämään, että suoliston hyvä bakteerikanta vaikuttaa aivojen terveyteen . Oletko nähnyt tv- jugurtti-mainoksen ”toiset aivoni ovat suolistossa”, eli jos suoliston bakteerikanta ei ole tasapainossa, ehkä sellaisella kuntoutujalla , joka syö roskaruokaa, leivonnaisia, makeisia,niin tällaisella henkilöllä suoliston bakteerikanta on häiriintynyt , eikä oikeita neurovälittäjäaineita synny aivoissa oikealla tavalla. Tuloksena on psyykkistä oireilua.
Mielenterveyskuntoutujalla pitäisi olla oikeus ravitsemushoitoon, jos kokee sitä tarvitsevansa. Sairastuminen voi vaikuttaa energia- ja ravitsemustarpeisiin, joten säännöllinen ravitsemuksen seuranta on tarpeen. Sairaus voi aiheuttaa myös lisääntyneitä proteiinien , vitamiinien ja mineraalien menetyksiä. Monilla kuntoutujilla on puhjennut diabetes, jonka lääkärin pitäisi osata hoitaa.